El Periódico 21/04/10// Marc Sempere: «La SGAE no protegeix els artistes i a sobre reparteix malament la cultura» ‘PROPIETAT INTEL·LECTUAL I CULTURA LLIURE’. Llibreria Icària. Arc de Sant Cristòfol, 11. Marc Sempere. Foto: GUILLERMO MOLINER Marc Sempere. Foto: GUILLERMO MOLINER ERICA ASPAS BARCELONA Marc Sempere (Cocentaina, Ala-cant, 1978) és un artista polifacètic. Músic, actor i activista a la força, ja que ha topat amb les afilades urpes de la SGAE. Avui oferirà una xerrada sobre Propietat intel·lectual, cultura lliure i activisme copyleft a la llibreria Icària. ­–Vostè pertany al col·lectiu Compartir Dóna Gustet que defensa el copyleft, ¿és un moviment anti-SGAE? –No m’agrada la paraula anti. Nos-altres estem a favor de la cultura popular i la SGAE és una mala repartidora de cultura. Hi ha una gran connexió entre la cultura tradicional de transmissió oral, que era directa, i les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies. Amb el copyleft, tu decideixes sobre el que es pot fer amb la teva obra, són alguns drets reservats, no tots, com passa amb el copyright. –¿El treball dels artistes està protegit si no pertanyen a la SGAE? –Sí. La SGAE és una entitat de gestió. Si algú et plagia, et posen en contacte amb un advocat. No et protegeixen, només gestionen la teva obra. Si la teva música es difon i no reclames els teus diners, ells no t’avisaran. –Té un litigi amb aquesta entitat. –Només demanem que ens donin els nostres diners, però ens donen allargues. Sóc l’autor de la música d’El taxista ful, film guardonat al Festival de Sant Sebastià, i no sóc membre de la SGAE. Ells són els únics que cobren un percentatge de manera automàtica per la música que apareix al cine i la televisió i tenen l’obligació de repartir aquests diners a tots els autors, siguin socis o no. La SGAE no facilita aquesta informació i quan preguntes, et desinformen. –¿Es pot lluitar contra ells? –Sí. Cada any recapta més diners, però no té acceptació social. La ministra de Cultura ha fet un projecte de llei pel qual l’Administració podria tancar una web sense necessitat de jutges, suposadament per protegir els drets d’autor, però el que fan és posar fronteres a internet. –¿Amb la descàrrega de música a internet perilla la cultura? –En absolut. Avui es consumeix molta cultura. La gent va més a concerts i al cine que altres anys. Han canviat els hàbits i les grans companyies es fan les víctimes perquè un dels seus cantants ha deixat de vendre X discos, però els nous autors tenen avui més oportunitats de donar a conèixer la seva obra. Amb internet, la cultura es fa més forta.

Marc Sempere: «La SGAE no protegeix els artistes i a sobre reparteix malament la cultura»

PROPIETAT INTEL·LECTUAL I CULTURA LLIURE’. Llibreria Icària. Arc de Sant Cristòfol, 11.

Marc Sempere. Foto: GUILLERMO MOLINER
Marc Sempere. Foto: GUILLERMO MOLINER
ERICA ASPAS
BARCELONA

Marc Sempere (Cocentaina, Ala-cant, 1978) és un artista polifacètic. Músic, actor i activista a la força, ja que ha topat amb les afilades urpes de la SGAE. Avui oferirà una xerrada sobre Propietat intel·lectual, cultura lliure i activisme copyleft a la llibreria Icària.

­

–Vostè pertany al col·lectiu Compartir Dóna Gustet que defensa el copyleft, ¿és un moviment anti-SGAE?

–No m’agrada la paraula anti. Nos-altres estem a favor de la cultura popular i la SGAE és una mala repartidora de cultura. Hi ha una gran connexió entre la cultura tradicional de transmissió oral, que era directa, i les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies. Amb el copyleft, tu decideixes sobre el que es pot fer amb la teva obra, són alguns drets reservats, no tots, com passa amb el copyright.

–¿El treball dels artistes està protegit si no pertanyen a la SGAE?

–Sí. La SGAE és una entitat de gestió. Si algú et plagia, et posen en contacte amb un advocat. No et protegeixen, només gestionen la teva obra. Si la teva música es difon i no reclames els teus diners, ells no t’avisaran.

–Té un litigi amb aquesta entitat.

–Només demanem que ens donin els nostres diners, però ens donen allargues. Sóc l’autor de la música d’El taxista ful, film guardonat al Festival de Sant Sebastià, i no sóc membre de la SGAE. Ells són els únics que cobren un percentatge de manera automàtica per la música que apareix al cine i la televisió i tenen l’obligació de repartir aquests diners a tots els autors, siguin socis o no. La SGAE no facilita aquesta informació i quan preguntes, et desinformen.

–¿Es pot lluitar contra ells?

–Sí. Cada any recapta més diners, però no té acceptació social. La ministra de Cultura ha fet un projecte de llei pel qual l’Administració podria tancar una web sense necessitat de jutges, suposadament per protegir els drets d’autor, però el que fan és posar fronteres a internet.

–¿Amb la descàrrega de música a internet perilla la cultura?

–En absolut. Avui es consumeix molta cultura. La gent va més a concerts i al cine que altres anys. Han canviat els hàbits i les grans companyies es fan les víctimes perquè un dels seus cantants ha deixat de vendre X discos, però els nous autors tenen avui més oportunitats de donar a conèixer la seva obra. Amb internet, la cultura es fa més forta.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo General

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s